Bezoek HVOA aan Ertvelde
In de jaren 70 had Akersloot een vriendschapsband met het Belgische Ertvelde zowel op bestuurlijk, school- als verenigingsniveau. Het is de bedoeling dat hierover in het komende jaarboek van onze vereniging een stuk komt te staan. Ter voorbereiding zijn voorzitter Frans en ik een dagje naar dit dorpje afgereisd. Voorafgaand hieraan heb ik via Facebook en navragen onder klasgenootjes uit die tijd en leden van onze vereniging al enige informatie ontvangen. Ook bleken er in het archief van onze club nog een drietal etsen van gebouwen uit Ertvelde te zijn. Deze zijn toentertijd aan burgemeester de Sonnaville geschonken. Die konden we daar ter plaatse gaan bezoeken.
Op een vrijdagmorgen heb ik Frans opgehaald en na een autorit van 2,5 uur kwamen we aan in Oost-Vlaanderen. Ons eerste reisdoel was de Akerslootlaan, waar we een foto hebben laten maken samen met de speciaal daarvoor meegebrachte Akerslootse vlag. Vervolgens zijn we naar de centraal gelegen rotonde van het dorp getogen en hebben daar op het terras van een café rondvraag gedaan naar personen die ooit in Akersloot zijn geweest. En jawel, die bleken gewoon aldaar aan een pintje te zitten. Uiteindelijk hebben we een viertal personen geïnterviewd en samen met hun herinneringen opgehaald aan hun tijd daar en aan de tijd dat zij mensen uit Akersloot onderdak hebben gegeven.
Met een schat aan nieuwe informatie hebben we daarna een bezoek gebracht aan de kapel (deze stond ook op een foto in een fotoalbum van een lagere school-leerling, die daar destijds vlakbij heeft gelogeerd), de molen en het gemeentehuis, welke op de etsen stonden. Daar hebben we foto’s gemaakt en hebben tevens in de kapel een tentoonstelling bezocht van schilderijen van dit bijzonder gebouw. Navraag bij de buren van dit godshuis leverde niet veel meer informatie op, maar de buurman was wel geïnteresseerd in de etsen.
Bij de molen hebben we toen nog een voortreffelijk lunch genoten en voordat wij wederom naar huis reden zijn we eerst nog door de deelgemeente Rieme gereden. Dit was de plaats waar ikzelf in 1976 onderdak vond bij het meisje dat daarvoor bij mij in Akersloot had gelogeerd. Helaas is een heel groot deel van Rieme op de schop gegaan, waardoor er voor mij weinig herkenningspunten waren.
Al met al een geslaagd dagje. In de weken daarna ben ik door allerlei mensen uit Akersloot aangehouden, die nieuwsgierig waren hoe het daar geweest was en kwamen ook zelf met allerlei verhalen aan. Voor mijn verhaal ben ik natuurlijk nog op zoek naar meer ervaringen, maar ook naar eventuele foto’s die er gemaakt zijn. Graag kom ik in contact met mensen die hierover nog een bijzonder verhaal hebben. U kunt hiervoor contact opnemen met info@oudakersloot.nl
Erwin Tiebie