Historische Vereniging Oud Akersloot
Lezing over de invasie op het Noord-Hollandse strand in 1799 door Sjeng Dautzenberg.  ‘27 augustus 1799, een invasie op het strand van Noord-Holland, het begin     van een vergeten oorlog’

   Archeoloog Sjeng Dautzenberg belicht slag bij Castricum van 6 oktober 1799
  

De lezingenserie ‘Hilde kan me nog meer vertellen 2.0’ van Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde start op 4 oktober met een lezing over de Tweede Coalitieoorlog en de Slag bij Castricum van 6 oktober 1799. Naast historische details van de strijd presenteert archeoloog Sjeng Dautzenberg de vondsten en sporen die daar in Noord-Holland nog van over zijn. De strijd is ook het thema van de nieuwe tentoonstelling, die deze avond speciaal voor het lezingpubliek open is. De net onthulde gezichtsreconstructie van een gesneuvelde Russische soldaat is te zien, evenals het skelet dat zeer recent bij Bergen is ontdekt.
In 1799 woedde er een oorlog die maar liefst 40.000 man in Noord-Holland op de been bracht; de Tweede Coalitieoorlog waarin de revolutionaire Franse Republiek tegenover Groot-Brittannië, Rusland en Oostenrijk stond. De Bataafse Republiek had de zijde van de Fransen gekozen. De invasie op de Nederlandse kust had als doel de Fransen te verdrijven en de macht van Stadhouder Willem V te herstellen.
Dautzenberg belicht de aanloop naar en het verloop van de strijd, en presenteert de archeologische vondsten van de laatste jaren; skeletmateriaal, uniformknopen en persoonlijke bezittingen van soldaten. Na 41 dagen strijd lag Noord-Holland bezaaid met dode en zieke soldaten. 20.000 Britten waren overleden, vermist of gewond, 5.000 Nederlandse militairen verloren het leven. Van de invasie zijn weinig sporen over, maar wanneer zand in de duinen verstuift komen er nog wel eens skeletten of lichaamsdelen tevoorschijn.
Sjeng Dautzenberg is sinds 1998 archeoloog bij onderzoeksbureau Hollandia archeologen in Zaandijk. Hij is vaak betrokken bij het onderzoek naar vondsten in het duingebied. Daarbij gaat het regelmatig om stoffelijke resten van soldaten die gesneuveld zijn in de oorlog van 1799.

Lezing Sjeng Dautzenberg; ‘27 augustus 1799, een invasie op het strand van Noord-Holland, het begin van een vergeten oorlog’
Donderdag 4 oktober 2018, 20-22 uur, Huis van Hilde
Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting)
Inschrijving en meer informatie: 023-5143247, huisvanhilde.nl of oerij.eu
Volgende lezing: donderdag 25 oktober