Historische Vereniging Oud Akersloot

Losse jaarboekjes zijn nog beperkt te koop op onderstaande adressen.


-   Woensdag (tussen 10.00 en  13.00 uur): Verenigingsruimte HVOA, Rembrandtsingel 1a Akersloot

-   Co Kerssens, Handelstraat 12 Akersloot (tel.nr. 0251 313326)


Na uitgave van nieuwe boekje ook te koop bij Veldt’s Toko Akersloot

Volgende (rechts) Vorige (links) Jaarboek Jaarboek 2016

Jaarboek ‘De Groene Valck’ 2016

Dit jaar brengt de Historische Vereniging Oud-Akersloot weer een nieuwe editie van De Groene Valck uit die met veel zorg is samengesteld.
De hoofdpersoon in het levensverhaal is Peter Kaptein, die op jonge leeftijd met toestemming van zijn vader voor zichzelf als tuinder begint en een ‘bloeiend’ bedrijf opbouwt. Aansluitend kunt u de genealogie lezen van de familie Kaptein, een eeuwenoude familie in Akersloot. De vroegst bekende voorvader van Peter Kaptein, is schelpenhandelaar en gebruikt zijn beroep als familienaam, wat in die tijd gebruikelijk is. Misschien zijn de voorvaders van Peter Kaptein wel in herberg ‘De Groene Valck’ geweest die in het cen­trum van de ‘Kerkbuurt’ stond. Deze herberg speelde een belangrijke rol in het dorp Akersloot. In kaart is gebracht de eigenaren en bewoners van de herberg ‘De Groene Valck’ vanaf de 19e eeuw en hoe ze hun brood verdienden. De familie Hennes en Akersloot (vervolg). In deel 3 kunt u lezen dat het jongetje Sierk met zijn vader mee mag naar Amsterdam en daar het pas geopende Artis bezoekt en dat als zij in Haarlem zijn om daar een nieuwe ezel te kopen, ze een trein zien rijden over de eerste en dan nog enige spoorlijn die Nederland rijk is.

In 2016 bestaat brood- en banketbakkerij P. van Baar 100 jaar. In 1916 neemt Piet van Baar de bakkerij aan de Molenbuurt, nu Kerklaan, over en wordt daarmee de grondlegger van een 100-jarige traditie.
In Akersloot en de popmuziek is de geschiedenis van de Akersloter popmuziek in beeld gebracht. In deze editie kunt u de muzikale verrichtingen volgen van enkele Akersloter muzikanten en bandjes uit de jaren zestig en zeventig.

We eindigen het jaarboek met de kroniek, met hierin op een rij wat er in 2015 is gepasseerd in Akersloot.

Veel leesplezier toegewenst.

Redactie ‘De Groene Valck’


I