Historische Vereniging Oud Akersloot

Losse jaarboekjes zijn nog beperkt te koop op onderstaande adressen.


-   Woensdag (tussen 10.00 en  13.00 uur): Verenigingsruimte HVOA, Rembrandtsingel 1a Akersloot

-   Co Kerssens, Handelstraat 12 Akersloot (tel.nr. 0251 313326)


Na uitgave van nieuwe boekje ook te koop bij Veldt’s Toko Akersloot

Volgende (rechts) Vorige (links) Jaarboek
Jaarboek ‘De Groene Valck’ 2013

Op donderdag 18 april 2013 is tijdens de ledenvergadering door de voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Akersloot, Frans Zonneveld, het eerste exemplaar van jaarboek “De Groene Valck” 2013 aan Piet van Diepen uitgereikt.
Het eerste gedeelte van het jaarboek 2013 staat in het teken van de strijd in Nederlands Indië. Bij toeval wist de redactie een verzamelbundel van ‘Akerdingen’ te bemachtigen. Dit blad staat boordevol verhalen van Akersloter verenigingen of gewoon Akersloters die ‘een stukkie’ schreven. De jongens in Indië lieten ook van zich horen en zonden verhalen naar de redactie. Problemen of gevaarlijke situaties werden niet beschreven. Het leek wel of er een soort zelfcensuur was. De aanvullende verhalen van Arie Tromp en Cock Schoenmaker geven een ander beeld van wat de soldaten meemaakten in Indië.

Voor het levensverhaal is Piet van Diepen geïnterviewd die vertelt over het grote gezin waarin hij is opgegroeid. De genealogie (stamboom) is beperkt opgesteld, mede omdat Piet afkomstig is van buiten Akersloot.
Het slangenwagentje gaat over de brandweerkar van Akersloot en later De Woude, smid Vermeulen zou er trots op zijn geweest op zo’n lange staat van dienst.

Welk bedrijf ook een lange staat van dienst heeft, is schildersbedrijf Kaandorp. Opgericht door Cornelis Kaandorp en na diens overlijden voortgezet door zijn vrouw. Inmiddels is de 4e generatie Kaandorp werkzaam  in het bedrijf.                 
De familie Hennes en Akersloot. Hierin kunt u lezen dat tussen 1834 en 1922 deze familie nauw verbonden was met Akersloot. Sierk Hennes (geboren 1837 in Akersloot) en de zoon van zijn broer Jacob Hennes, Auke Sierk (geboren 1878 te Uitgeest) hebben destijds hun herinneringen op papier vastgelegd

In ‘De Groene Valck’ gaan we regelmatig een deel van hun aantekeningen publiceren. In het artikel ‘Een bijzondere burgemeester’ kunt u lezen hoe Gerard van den Heuvel, zijn loopbaan start als kappersbediende en doorgroeit tot burgemeester. Vroeger was de burgervader een belangrijk man in het dorp, met aanzien en invloed.


En zoals altijd wordt deze uitgave van ‘De Groene Valck’ afgesloten met de kroniek over 2012, waarin de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar nog eens de revue passeren.

Voor de niet leden is het jaarboek 2013 verkrijgbaar bij Veldt’s Toko en op de woensdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur in de verenigingsruimte van de HVOA. De prijs van het Jaarboek voor niet leden is € 15,-.

Jaarboek 2013