Historische Vereniging Oud Akersloot

Losse jaarboekjes zijn nog beperkt te koop op onderstaande adressen.


-   Woensdag (tussen 10.00 en  13.00 uur): Verenigingsruimte HVOA, Rembrandtsingel 1a Akersloot

-   Co Kerssens, Handelstraat 12 Akersloot (tel.nr. 0251 313326)


Na uitgave van nieuwe boekje ook te koop bij Veldt’s Toko Akersloot

Volgende (rechts) Vorige (links) Jaarboek
Jaarboek “De Groene Valck” 2012

Op woensdag 13 juni 2012 is door burgemeester Mans het eerste exemplaar van jaarboek “De Groene Valck” 2012 aan Freek Struijf uitgereikt. Het levensverhaal van de Akersloter Freek Struijf is een van de vijf verhalen die in het jaarboek is opgenomen. Naast het levensverhaal wordt ook gedoken in de jongere en oudere historie van Akersloot. Zoals een terugblik op de historie van de bibliotheek in Akersloot; in de jaren dertig van vorige eeuw begonnen als bibliotheek van de parochie die alleen op zondag na de mis geopend was, maar in de loop van de tijd is uitgegroeid tot een volwaardige openbare bibliotheek. Van de boeken naar de bommen, want het volgende artikel gaat over de bommen die op Ruigewaard werden gedropt tijdens de tweede wereldoorlog.

In 2012 bijna onvoorstelbaar, maar vroeger kostte een zakje patat bij de snackbar 25 cent, met mayonaise 35 cent en dat waren nog geen eurocenten. Antoon Keijsper en Willem Laan blikken terug op hun jaren in de snackbar van Akersloot. Bij het artikel over de heggenschouw van Akersloot staan prachtige foto’s van de burgemeester, die met zijn wethouders op ludieke wijze en in prachtige kostuums in vroegere tijden de heggenschouw verrichtte. De kans op hooibroei was ooit een serieus en veelvoorkomend probleem, dat de gemeente probeerde op te lossen met verordeningen en veelvuldige controles. Dat het niet altijd goed afliep, blijkt wel uit de verslagen van de brandweer. En zoals altijd wordt deze uitgave van ‘De Groene Valck’ afgesloten met de kroniek over 2011, waarin de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar nog eens de revue passeren.
Voor de niet leden is het jaarboek 2012 verkrijgbaar bij Veldt’s Toko en op de woensdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur in de verenigingsruimte van de HVOA. De prijs van het Jaarboek voor niet leden is € 15,-.
Jaarboek 2012