Historische Vereniging Oud Akersloot

Losse jaarboekjes zijn nog beperkt te koop op onderstaande adressen.


-   Woensdag (tussen 10.00 en  13.00 uur): Verenigingsruimte HVOA, Rembrandtsingel 1a Akersloot

-   Co Kerssens, Handelstraat 12 Akersloot (tel.nr. 0251 313326)


Na uitgave van nieuwe boekje ook te koop bij Veldt’s Toko Akersloot

Volgende (rechts) Vorige (links) Jaarboek
Het jubileumnummer

Het jubileumnummer begint met een inleidend  woord van onze oud-voorzitter en mede-oprichter dokter Krom.
Vervolgens een terugblik op de afgelopen 25 jaar door Ria Louwe.

Roosmarie Lauritsen en Gerrieta Sombroek hebben Jaap Zweeris geïnterviewd en hiervan verslag gedaan. Jaap Zweeris is mede-oprichter van onze vereniging en al 25 jaar bestuurslid.
Frans Zonneveld, onze huidige voorzitter, heeft een artikel gewijd aan ‘intochten’. In het verleden werden belangrijke personen met veel ceremonieel ingehaald.
Voorzien van veel foto’s verhaalt hij de ontvangst van Sint Nicolaas, pastoor Van Baaren, burgemeester De Sonnaville en als hoogtepunt die van prinses Beatrix en prins Claus ter gelegenheid van de opening van De Liliade in 1970.
De hoofdpersoon in het levensverhaal is Lau van Til, jarenlang in dienst geweest bij Gemeentewerken. Een genealogie in rechte lijn laat zien waar de familie Van Til vanaf stamt en wie de huidige familieleden zijn.

Jan Terpstra heeft in zijn tuin een bijzondere potscherf gevonden. Zo bijzonder dat musea hiervoor belangstelling hadden. Hij vertelt over de scherf en hoe deze uiteindelijk in een museum terechtgekomen is. Klik hier voor het volledige artikel.
Ria Louwe heeft onderzoek gedaan naar de voormalige kaasfabriek ‘De Hoop’. In dit artikel de geschiedenis van dit pand, jarenlang bekend als ‘De Storeyclub’, vanaf de oprichting in 1899 tot en met de sloop in 1989.

‘De vroegste bewoningsgeschiedenis van Akersloot’ is geschreven door Joop Stolp.
In dit artikel gaat hij heel ver terug in de tijd. Van het Holoceen, via de Steentijd en de Bronstijd tot nu.

Zoals u ziet een heel gevarieerde en interessante inhoud. Niet alleen in dit speciale  jubileumnummer maar ook in alle voorgaande en nog te verschijnen jaarboeken.

Het jaarboek wordt in het voorjaar bij onze leden thuisbezorgd. Bent u nog geen lid maar is uw interesse voor onze vereniging gewekt Klik hier om te zien wat de voordelen van het lidmaatschap zijn en hoe u zich als lid kunt aanmelden.
Jaarboek 2006